Waar moet u op letten bij het kopen van laminaat?

Laminaat kopen en leggen: een korte gids

Waar moet u op letten bij het kopen van laminaat?

Laminaat is een van de populairste vloeren voor in huis. U vindt het terug in de woonkamer, de slaapkamer en ja, zelf is de badkamer. Deze vloer is verkrijgbaar in veel verschillende prints, waaronder: houtlook, betonlook en marmerlook. Er is dus ontzettend veel keuze, ook in kwaliteit. Met dit artikel helpt Van der Weck Vloeren u om de juiste laminaatvloer uit te zoeken. Hier zijn 5 dingen om op te letten bij het kopen van laminaat!

1. Welke kwaliteit laminaat

De ruimte waar de laminaatvloer komt te liggen bepaalt voor een groot deel welke kwaliteit u nodig heeft. Laminaat dat in de woonkamer ligt heeft vaak meer te lijden dan laminaat in de slaapkamer of op zolder. Dit vraagt dan ook om een hogere kwaliteit die er beter tegen bestand is dat er veel overheen wordt gelopen en een toplaag met een goede krasvastheid. Voor welke ruimte het laminaat geschikt is, staat altijd vermeld bij de productinformatie.

2. In welke ruimte komt de vloer te liggen?

Ook de ruimte waar het laminaat komt te liggen speelt een belangrijke rol. Verschillende ruimtes stellen verschillende eisen aan de vloer. Zo kunt u in een vochtige ruimte, zoals de keuken of de badkamer, het beste voor pvc-laminaat laminaat kiezen omdat dit waterbestendig is. En als u vloerverwarming heeft voor een laminaatsoort die de warmte goed doorgeeft.

3. De juiste ondervloer kiezen

Misschien nog wel belangrijker dan het laminaat zelf is dat u de juiste ondervloer koopt. De ondervloer heeft allereerst als doel om de onderliggende betonvloer te egaliseren, zo heeft het laminaat een vlakke ondergrond en wordt de klikverbinding minder zwaar belast. Ook beschermt de ondervloer het laminaat tegen vocht, temperatuurwisselingen en isoleert het tegen warmte, kou en geluid. En ook hier, als u vloerverwarming heeft: let erop dat de ondervloer hier geschikt voor is.

4. Koop altijd iets meer laminaat

Wanneer u laminaat koopt, is het slim om ervoor te zorgen dat u goed uitrekent hoeveel u nodig heeft en dan 10% extra te kopen. Dichte pakken kunt u immers altijd terugbrengen. Zo voorkomt u dat u tussen het laminaat leggen door terug naar de winkel moet om een extra pak te kopen; en dit vervolgens eerst weer 48 tot 72 uur moet laten acclimatiseren. Ook vermijdt u zo het risico dat de nieuwe pakken uit een andere batch komen en zo net een andere kleur hebben.

5. Hoe lang wilt u met het laminaat doen

Over het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het laminaat, hoe hoger de prijs. Als u net een huis heeft gekocht waar u zeker de komende 10 jaar wilt blijven wonen, kunt u gerust laminaat van een hoge kwaliteit kopen. Die investering haalt u er immers gemakkelijk uit, omdat u er zo lang plezier van hebt. Maar wanneer u huurt of binnen een aantal jaar verhuisplannen heeft, is een iets lagere kwaliteit laminaat misschien een betere optie.

Meer weten over laminaat kopen?

Bij Van der Weck Vloeren weten wij precies waar u op moet letten bij het kopen van laminaat. En beschikken we over een showroom met een ruim assortiment vloeren voor elke ruimte in huis. Kom langs, u bent van harte welkom! Voor het stellen van een vraag kunt u ons ook bellen op 033-2584727 of mailen via info@vanderweckvloeren.nl.

Dikte van het laminaat

Hoe dikker het laminaat, hoe duurzamer het is. Voor ruimtes met veel loopverkeer, zoals de woonkamer of eetkamer, wordt laminaat met een dikte van 12 mm of meer aanbevolen. Heeft u een beperkter budget? Dan is 8 mm dikte ook een prima keuze.

De toplaag

De toplaag bepaalt de weerstand van het laminaat tegen slijtage en vlekken. Een kwalitatieve toplaag zorgt ervoor dat het laminaat langer meegaat en makkelijker te onderhouden is. Kies bij voorkeur voor een toplaag van minimaal 0,6 mm dik.

Materiaal

Er zijn twee hoofdtypes laminaatvloeren: massief hout en multiplex. Massief hout is duurder, maar ook sterker en visueel aantrekkelijker. Multiplex is goedkoper, minder sterk, maar makkelijker in onderhoud.

Afwerkingsklasse

Laminaat wordt ingedeeld in hardheidsklassen, van AC1 (zacht) tot AC5 (hard). Hoe harder het laminaat, hoe beter het bestand is tegen slijtage en vlekken, maar dit gaat vaak gepaard met een hogere prijs en een moeilijkere installatie. AC3 is een goede middenweg: het is duurzaam genoeg voor intensief gebruik, zonder dat het lastig is om te leggen.

Een laminaatvloer schoonmaken en onderhouden: zo doe je dat

Het onderhouden van een laminaatvloer klinkt simpel, en dat is het gelukkig ook! Maar hoe zorgt u ervoor dat uw laminaat goed schoon blijft? Het is belangrijk om te weten wat u wel en niet moet doen, want met de verkeerde schoonmaakmiddelen kunt u uw vloer beschadigen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Lees hier wat de juiste aanpak is om uw laminaatvloer schoon te houden, en welke fouten u moet vermijden.

Een laminaatvloer stofzuigen

Het begint allemaal met regelmatig stofzuigen. Zand en vuil dat van buiten naar binnen komt, kan de bovenlaag van uw vloer beschadigen en voor krassen zorgen. Door regelmatig te stofzuigen voorkomt u dit grotendeels. Gebruik hierbij een speciaal opzetstuk voor harde vloeren om beschadigingen te voorkomen. Veel laminaatvloeren zijn voorzien van een krasbestendige toplaag. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus een zachte borstel tijdens het stofzuigen blijft een aanrader!

Geschikte schoonmaakmiddelen voor laminaatvloeren

Voor een grondige reiniging van je laminaat kunt u lauwwarm water gebruiken. Let er echter op dat de vloer niet te nat wordt en vermijd dat vocht lang blijft liggen, want dit kan leiden tot blijvende schade door het uitzetten van de vloer. Droog de vloer na het dweilen met een doek of zorg voor voldoende ventilatie, zodat het water sneller verdampt.

Gebruik een beetje laminaatreiniger in combinatie met water en maak de vloer schoon met een microvezeldoek. U kunt ook een dweil gebruiken, maar zorg ervoor dat deze slechts licht vochtig is. Het is verstandig om tijdens het schoonmaken ramen en deuren te openen zodat de vloer sneller opdroogt.

Wat je absoluut niet moet doen

Gebruik geen allesreiniger of andere agressieve schoonmaakmiddelen op uw laminaatvloer. Deze kunnen de vloer dof maken, de kleur aantasten en de beschermende toplaag beschadigen.

Vloer beschadigd door verkeerde schoonmaakmiddelen?

Als u per ongeluk toch een verkeerd schoonmaakmiddel heeft gebruikt en uw vloer is aangetast, geen paniek! Met een klein scheutje ammoniak in een emmer warm water kunt u de vloer schoonmaken. Het kan nodig zijn om dit proces meerdere keren te herhalen om de vloer weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Droog de vloer daarna altijd goed af met een doek.

Gebruik geen stoomreiniger

Een stoomreiniger lijkt handig, maar is absoluut niet geschikt voor laminaatvloeren. De hoge druk en het vocht kunnen tussen de planken komen, waardoor de vloer kan opbollen en blijvend beschadigd raakt. Vermijd dit dus!

Kortom, voor het beste resultaat maakt u uw laminaatvloer schoon met lauwwarm water, een beetje schoonmaakazijn en droog de vloer goed na. Zo blijft uw laminaat mooi en geniet u er lang van!

Van der Weck is uw complete woonspecialist partner voor Amersfoort, Soest, Leusden en Nijkerk en de omringende gemeenten!